torsdag den 12. juli 2018

Rapsolie stegning

Madmyten: Skal du stege i rapsolie og hvad bør du bruge til mayonnaise? Politiken Mad guider til, hvilke olier du skal bruge til stegning , bagning og dressing. Men jeg kender ikke til, at det er baseret på reelle studier, siger han.


Et af de vedholdende rygter er, at det er bedst at undgå de koldpressede olier til stegning - altså enten ekstra jomfru olivenolie eller koldpresset rapsolie , . Få her et overblik over, hvilke olietyper der har det laveste indhold af de polyumættede fedtsyrer: - Olivenolie: 4gram per 1gram.

Palmeolie: 3gram per 1gram. Rapsolie : 21gram per 1gram. Madolier kan noget forskelligt: Nogle er gode til dressinger, andre til stegning. Her får du en oversigt.


Begge typer kan du bruge til al madlavning. Koldpresset rapsolie er dyrere end raffineret rapsolie. Raffineret rapsolie er .

Alle kender olivenolie, rapsolie og solsikkeolie. Men i princippet findes der et uendeligt antal olier. Du kan stort set presse olie af alt, hvad du kan høste på en mark eller andre steder i naturen.


Der findes sågar kaffeolie, siger Erik Schwærter, der er gastronom og underviser kokkeelever på . Nogle olier danner sundhedsskadelige stoffer ved stegning. Raps - og olivenolie har derfor været fremhævet som bedre at stege i frem for fx solsikke-, majs- og vindruekerneolie. Raps- og olivenolie har været trukket frem, fordi de indeholder mange enkeltumættede fedtsyrer, mens andre olier har et . Og er det rigtigt, at rapsolie kan koldpresses?


Det handler om rapsolie. Hvordan er det lige med rapsolie og høje temperaturer? Brevkassesvar ved Trine Vesteraa i Naturli. Jeg steger selv i smør. Nej den egner sig ikke til stegning.


Et andet spørgsmål er om den almindelige rapsolie som bruges til stegning har gennemgået samme process som raffineret olivenolie har. De fleste rapsolier er varmepressede og kan derfor bruges både til stegning og al slags bagværk. Den tåler nemlig høje temperaturer og er samtidig smagsneutral.

Den koldpressede rapsolie rummer meget smag og . Lugten skyldes det høje indhold af omega- fedtsyrer. De beskyldes for at være ustabile ved stegning , og for at de flerumættede fedtsyrer derfor harsknes. Vi skal undgå for store mængder n-flermættet fedt som tidselolie, solsikkeolie, vindruekerneolie og majsolie, og i stedet bruge rapsolie , olivenolie og smør. Da olien er nænsomt koldpresset, bevares netop det naturlige høje indhold af mono- og flerumættede fedtsyrer, men også antioxidanter og vitaminer, hvilket desuden gør olien yderst velegnet til alt fra stegning og bagning, men også i høj grad til dressinger, . Måske har du kastet det sunde håndklæde i ringen og nøjes med en enkelt olie – og måske endda den i gennemsigtig plasticflaske til en tier. For det kan være mere end vanskeligt at blive klog på, hvorfor det er, at rapsolie er sundere end majsolie, og hvorfor man ikke skal bruge en hørfrøolie til at stege i? Den er også god til bagning og dressinger,.


Der fås dansk, koldpresset rapsolie , der har. Olier med et højt indhold af flerumættede fedtsyrer ( vindruekerneolie, solsikkeolie og majsolie) er mindre velegnede til stegning.

Ingen kommentarer:

Send en kommentar

Bemærk! Kun medlemmer af denne blog kan sende kommentarer.