Måske har du kastet det sunde håndklæde i ringen og nøjes med en enkelt olie – og måske endda den i gennemsigtig plasticflaske til en tier. For det kan være mere end vanskeligt at blive klog på, hvorfor det er, at rapsolie er sundere end majsolie, og hvorfor man ikke skal bruge en hørfrøolie til at stege i? Vi skal undgå for store mængder n-flermættet fedt som tidselolie, solsikkeolie, vindruekerneolie og majsolie, og i stedet bruge rapsolie , olivenolie og smør. De fleste rapsolier er varmepressede og kan derfor bruges.
En koldpresset olie er markant dyrere end den raffinerede rapsolie. Tænk skriver, at modsat olivenolie har rapsolie et højt indhold af flerumættede fedtsyrer, og det er en god ting.
En af de danske forskere, der ved mest om, hvor lidt vi i virkeligheden ved om sundt og usundt under stegning i fedtstof, er lektor Lars Hellgren fra DTU. Et af de vedholdende rygter er, at det er bedst at undgå de koldpressede olier til stegning - altså enten ekstra jomfru olivenolie eller koldpresset rapsolie , . Begge typer kan du bruge til al madlavning. Raffineret rapsolie er mere neutral i smagen end koldpresset rapsolie. Koldpresset rapsolie er dyrere end raffineret rapsolie.
Derimod kan en økologisk, uraffineret rapsolie være glimrende til dressinger, pestoer og kolde saucer. Mandler, valnødder og avocado kan ligeledes med fordel anvendes i dagens måltider og de gode monoumættede fedtsyrer hjælper kroppen til en bedre fedtbalance. Hvis man anvender en olie i madlavningen i håbet om at få noget mere sundt fedt , så kan en flødekage til eftermiddagskaffen ødelægge det hele.
Vil man gerne anvende olier til sin madlavning, så vælg en olivenolie eller en mad- og salatolie som fx en rapsolie , så er du godt på vej i en sundere retning.
Ved du noget om rapsolie ? Da jeg var ung (år siden), hørte jeg, at det var en ret giftig olie. Og nu hører jeg, at det er sundt. Men så læser jeg på facebook ( desværre har jeg mistet kilden), at rapsolie (canola olie) er ret så giftig, og at man skal behandle den på en måde, så den bliver spiselig? Palmekerneolie er ikke sundt og hører til den type fedt, vi især skal spare på. Enkeltumættet fedt:.
Flerumættet fedt: (n-3: n-6: ). Det sidste giver et større udbytte, men samtidig et produkt, der ikke . Der bliver produceret meget rapsolie i Danmark. Brug olien til salater og bagning. Rapsolie og rapskimolie. Olien skal stå mørkt og køligt.
Hørfrøolie har fået ry for at være noget for helsenørder, og det er da også rigtig sundt at lave en dressing med hørfrøolie over en råkostsalat. Samtidig er det mere CO2-udledende at skulle transportere en oliveolie fra Sydeuropa hele vejen til Danmark end at købe en lokal dansk olie, som rapsolie. På trods af det, lyder anbefalingen stadig, at vi anvender vegetabilske olier frem for mættede fedtstoffer som smør.
Dette omfatter olier som solsikkeolie, vindruekerneolie, sojabønneolie, jordnøddeolie, sesamolie, rapsolie , bomuldsfrøolie osv. Det hævdes at vegetabilske olier, kan være med til at sænke kolesteroltallet, som . Hvad sker der, når man steger i rapsolie ?
Af hensyn til de høje omegatal steger jeg altid i olie med en anelse smør. Så kan jeg følge varmen. Men jeg forstår ikke, om det er direkte skadeligt. Svar fra Leif Skibsted.
Olivenolie og rapsolie egner sig til stegning. Hvis vi lader planteolier erstatte margarine og smør i den daglige . Men det kræver, at vi ve hvad der gør raps sundt , så vi kan optimere forædlingen. Der er to vigtige aspekter af det sundhedsmæssige potentiale af rapsolie : Fedtsyresammensætningen og indholdet af bioaktive forbindelser,” . Har et fint indhold af sundt omega-og omega-samt kun lidt mættet fedt, men er ikke så varmestabil og bør ikke opvarmes for kraftigt. Den koldpressede olie, gerne af rapskim, indeholder flest vitaminer og antioxidanter. Det kommer selvfølgelig an på, hvad man skal bruge fedtstof til, men både rapsolie og olivenolie er neutralt i forhold til kolesterol, siger hun.
Kokosolie der smelter på panden. Et argument for at bruge kokosolie til at stege i er, at det er stabilt at stege i. Men de færreste ve at sunde fedtstoffer også spiller en væsentlig rolle. Vælg rigtigt blandt de mange fede .
Ingen kommentarer:
Send en kommentar
Bemærk! Kun medlemmer af denne blog kan sende kommentarer.