mandag den 18. april 2016

Over åben ild

Mad over ild eller gløder forbinder man måske mest med lune sommeraftener. Men det er altid skønt at kokkerere i det fri, når bare det ikke blæser, og mad på bål eller grill kan laves hele året. Om foråret, når de første solstråler rammer os, og lysten til at være ude er uimodståelig, er der intet i vejen for at tilbringe en søndag . Madlavning over bål bliver mere og mere populært.


Nu er det ikke kun snobrø men hele middagsretter, som kan tilberedes over bålet.

Samvirke viser dig, hvordan du bygger et bål – og hvad du kan bruge, hvis du vil lave aftensmaden over åben ild. Kogebog med opskrifter på retter, der egner sig til at blive tilberedt på bål eller grill. Lige fra stegt kød og grønsager til sandwich, supper, brø snacks og søde sager. Nogle af retterne egner sig til at blive tilberedt udendørs i vinterhalvåret. Opskrifter på lækre og supernemme retter, der egner sig til at blive tilberedt på bål eller grill.


Røgen bølger hen over buskene og der høres sagte stemmer. Lyden af gnister, der danser hen over sprælske flammer, blander sig med en sødlig og pirrende duft af kardemomme.

Lydene og duften kommer ikke fra en uopdaget boplads i et fjernt hjørne af en stor regnskov. Men fra naturvejleder Jesper Vagn Christensens. Svensk michelin-kok laver stjernemad over åben ild. Niklas Ekstedts ambition om at lave mad over åben ild var et naivt projekt, som endte med at kaste en michelinstjerne af sig. Restaurant Flammen Kobenhavn HCA.


I Native Cooking Awards går fem landshold af topkokke på urtejagt i skoven og tilbereder konkurrencemaden over åben ild. Gourmet Af Ole Troelsø. Det syder når det brune krølfedt slipper en dråbe, som lander på det rødglødende, . Alternativt placeres bradepanden direkte på gløderne.


Jeg har også “Solskin og sommermad“, som har nogle lækre opskrifter – og det samme har denne bog. Gitte Heidi Rasmussen og Inge Skovdal har lavet flere bøger sammen. Bålmad har en kæmpe tiltrækningskraft på mig, . En feelgood bladrekogebog om mad over åben ild. En hyggelig men ikke nødvendig anskaffelse.


Anskaffes hvis bål- og grillkogebogshylden trænger til en ekstra spand kul.

Når du laver mad over bål i naturen, så kommer du i kontakt med din indre hulemand. Over åben ild : grill- og bålmad året rundt. Støbejernsgryde liter med flad bund. Den flade bund gør den ideel til brændekomfur eller hængende over bål. Er du udendørsmenneske og nyder duften af mad over åben ild , så er denne Petromax støbejernsgryde ideel.


Sådan bliver det også, når Louise og René Mammen i januar sammen med deres Michelin- og gourmethold rykker ind i den gamle lade på Vestermølle. I weekenden blev der afholdt bålfestival i Mols Bjerge, og her fik de besøgende mulighed for at opleve alle de forskellige måder flammerne fra et bål kan bruges på. Blandt andet, var der sat store vandkar op, så det var muligt at få sig en afslappet tur i vandet.


Men festivalens store fokus var dog på maden.

Ingen kommentarer:

Send en kommentar

Bemærk! Kun medlemmer af denne blog kan sende kommentarer.