Er du ikke enig i den grun din arbejdsgiver giver for din opsigelse? Så er opsigelsen måske usaglig og du kan have ret til en godtgørelse. Når du bliver opsagt, har du krav på at få oplyst årsagen til din opsigelse.
Begrundelsen har betydning for, om du har ret til godtgørelse, hvis din opsigelse er usaglig , og for om du har ret til dagpenge. Hvis din opsigelse ikke er sagligt begrundet, kan du gøre indsigelse mod opsigelsen og dermed være berettiget til en . Det kom helt bag på Jacob Flemming. Jensen, da han pludselig blev fyret efter. Københavns Musikteater. Han havde genopbygget stedet og drevet det sammen med tre kollegaer.
Uden at have modtaget nogle advarsler, blev han pludselig afskediget. Business Danmark skal betale 100. Hun blev nemlig fyret på usagligt grundlag, er voldgiftsretten kommet frem til. Nyt job slået op kort efter fyreseddel. Den kvindelige regnskabsmedarbejder blev først bedt om at gå . Dansk Magisterforening mener ikke, at opsigelsen af professor Hans Thybo er saglig, og derfor fører vi en sag.
Ligesom vi altid gør for medlemmer i en lignende situation. På dette grundlag har grafikeren netop fået tilkendt en erstatning på 25. Advokater med speciale i ansættelsesret - hjælp til opsigelse af medarbejder, saglig begrundelse, opsigelsesbrev, funktionær, funktionærlovens § 2b.